Нинова след разговорите с ДБ и независимите депутати: Утре трябва да затворим първия етап от разговорите (ВИДЕО)

74

Това заяви лидерът на мандатоносителя БСП, след проведените разговори с „Демократична България“ и независимите депутати

„И ДБ заявиха желание да направим правителство, заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова след консултациите на левицата с „Демократична България“

„Демократична България“ демонстрираха желание да опитаме да направим редовно правителство. Обсъдихме програмата, ние сме я писали заедно, така че нямаме сериозни различия. Представихме предложенията на “Има такъв народ“ от вчера за допълване на програмата. Днес ги изпращаме до всички, с които преговаряме. Срокът, по който молим да се произнесат е утре в края на деня, за да може в края на седмицата да затворим програмата и, дай боже, да обявим, че имаме единодушие по политиките и по законодателната рамка.

Следващата седмица от понеделник да започнем втория кръг от разговори по структура и персонален състав на Министерски съвет. Така че до края на седмицата очакваме да се изправим пред обществото с готова управленска програма и законодателна рамка за следващите 6 месеца.

„Разговаряхме с депутатите, отделили се от ИТН, по програмата в две части. Първо програмата, която общо бяхме съставили, която е база за разговори, и второ – предложенията на ИТН. До утре те ще дадат своето становище по новите предложения. Утре трябва да затворим първия етап от разговорите за програмата. Другата седмица ще продължим разговорите по персоналния състав. Ние проявяваме уважително отношение към всички депутати, независимо от техните вътрешнопартийни различия, разделяния, събирания. Разбираме, че целта ни е много по-голяма от личните противоречия и егото, така че, както видяхте – отворени, диалогични на първия етап „Програма“, която утре ще затворим“, каза Нинова.

„Има висока степен на съгласие и подкрепа на програмата, която ще изработим в детайли и ще представим окончателния вариант. Няма сериозни разминавания. Разговаряхме за КПКОНПИ и избора на Бойко Рашков и тук разминаването не е по съществото на въпроса, а относно времето, не можем да държим безкрайно мандата. От ПП искат първо да се приеме законът за КПКОНПИ, с което да се гарантира антикорупционно мнозинство с гласуване в парламента, не на думи и преговори само и след това да се пристъпи към следващи действия, но това поставя въпроса колко време може да се държи мандатът“, допълни Корнелия Нинова.

Нинова уточни, че са обсъждани парламентарни процедури, скъсяване на срокове, извънредни заседания, ако трябва.

„Не водим разговори с отделни депутати от „Има такъв народ“ за отцепване на нови такива. Надделява мнението за политически кабинет в първия етап на преговорите. Усилието е всички да бъдат събрани на една маса. В началото на другата седмица финално ще представим програмата. Не сме предвиждали да разговаряме с Елена Гунчева. Ще изчакаме процедурата за антикорупционния закон, няма да коментираме имена и министри преди да приключим с програмата и тя да получи пълно одобрение“, каза още Корнелия Нинова.