САЩ тества ново оръжие: Прототип завърши серия от изпитания, симулиращи заплахи

144

Тестван е американски прототип на система за противовъздушна отбрана, базиран на израелската система „Железен купол“. Системата носи името „Способност за прехващане със среден обсег на действие“ (MRIC). 

Американски прототип на система за противовъздушна отбрана, базиран на израелската система „Железен купол“, е завършил серия от изпитания, симулиращи заплахи, пред които се очаква да се изправи американската морска пехота, съобщиха от Министерството на отбраната на Израел.

Системата – наречена „Способност за прехващане със среден обсег на действие“ (MRIC) – съчетава пусковата установка на „Железен купол“ и ракетите „Тамир“ с радар и команден център на морската пехота.

По време на първото изпитание MRIC порази няколко едновременно изстреляни цели, които имитираха крилати ракети, от различни посоки и по различни траектории, заяви министерството, цитирано от БГНЕС.

„Този тест доказа, че прехващачът „Железен купол тамир“ и свързаните с него наземни компоненти могат да бъдат интегрирани бързо и ефективно във всяка съответна отбранителна архитектура и да прехващат успешно различни въздушни заплахи в сложни и напреднали сценарии“, заяви ръководителят на Организацията за противоракетна отбрана към Министерството на отбраната Моше Пател.

Дон Кели, програмен мениджър в Програмния изпълнителен офис на морската пехота – натоварен с разработването, доставката и поддръжката на оръжия – заяви, че демонстрацията „доказва, че вече разполагаме с подходящи способности“.

Израел се интересува от продажбата на системата „Железен купол“ в чужбина, но без да разкрива патентованите технологии, които я правят работеща, тъй като такава информация може да бъде използвана от враговете на страната, за да победят системата.

По публикацията работи: Пламена Сутева