Нашествие на змии у нас през лятото

blank

Това лято се наблюдава нашествие от змии. Причините за това може да са много, но как да постъпим ако се натъкнем на влечуго.

Боян Благоев е ловец на змии на свободна практика. Споделя, че тръпката да хванеш влечугото няма равна. „В повечето случаи ги хващам с голи ръце. Внимавам да не ме ухапе. Досега не се е случвало”, разказва мъжът, предаде NOVA.

В продължение на 2 години Боян е бил нает от Абщина Варна, за да лови влечугите. Тази година все още няма предложение за работа, но наблюденията му показват, че броят на змиите в града расте.

Ловецът неведнъж е попадал и на отровни видове. „Преди 2 седмици хванах отровна змия в кв. „Виница” зад една спирка”, сподели Боян.

А ухапването може да има сериозни последствия, ако не вземем необходимите мерки. „В случай на ухапване от пепелянка, трябва да потърсим възможно най-близкия медицински пункт за помощ. Много е важно да запазим самообладание и в никакъв случай да не поставяме турникет някъде над лакътя, или над мястото на ухапване”, обясни Стелян Ябълкаров, еколог, експерт по змии.

Специалисти поясняват, че има как да разпознаем дали змията, която ни е ухапала, е отровна.

„Когато ви ухапе отровна змия, има отток и е болезнено мястото. Също така има два белега от дупките на отровните зъби. При ухапване от неотровна има малки белези като от иглички”, обясни Ябълкаров.

Сред отровните змии най-често срещана у нас е пепелянката.