СЗО загрижени: Има риск маймунската шарка да тръгне по деца и бременни жени

blank
Колаж: "Нова Вест"

За този риск обясни генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Миналата седмица беше гласувано против  обявяването на „международна спешна ситуация в общественото здраве“

Според Световната здравна организация (СЗО) наличието на огнища на маймунска шарка в повече от 50 държави, продължава да представлява сериозна заплаха, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Аз съм загрижен за трайното предаване на вируса, тъй като това предполага, че той се е установил и може да премине към високорискови групи, включително деца, хора със слаба имунна система и бременни жени“, заяви генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Миналата седмицата мнозинството от комитета за извънредни ситуации, съставен от независими експерти, гласува против обявяването на „международна спешна ситуация в общественото здраве“, което е и най-високото ниво на тревога на СЗО. Това няма да има непосредствени практически последици, но ще привлече още по-силно вниманието на властите по света към проблема и би трябвало да доведе до още по-сериозни усилия за ограничаването му.

„Докато от комитета бяха против обявяването на извънредна ситуация, това не остави съмнение, че ситуацията е сериозна“, заяви Тедрос.

Той добави, че 11 от независимите експерти са били против обявяването на извънредна ситуация, докато трима са били съгласни.

По публикацията работи: Пламена Сутева