Румен Радев: В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати (ВИДЕО)

67
blank
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Това обясни президентът по време на брифинг след срещата на върха на НАТО в Испания. Той добави, че заседание на КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка

„В Президентстката институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за руските дипломати“, заяви президентът Румен Радев на брифинг след срещата на върха на НАТО в Испания.

„На съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, където е участвал представител на Президентстката институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя се повдига вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение“, каза Радев.

Той допълни, че впоследствие от Президентството са изпратили писмо до Съвета по сигурност към МС със запитване по казуса. Отговорили им, че „няма решение, гласувано и прието на този Съвет“.

„Това показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм“, коментира държавният глава.

Той отговори и на искането на БСП за свикване на КСНС. „Заседание на КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка. Напомням, че органът, кйто котролира Министерския съвет, е българският парламент. Явно се налага да напомням и, че, макар и в оставка, кабинетът носи отговорност за своите действия“, подчерта Радев.

Той коментира и темата за евентуални предсрочни избори, като подчерта, че провеждането на такива преди 15 септември не е целесъобразно.

За среща на върха на НАТО

„На срещата бе приета новата стратегическа концепция, която връща Алианса към същостната му мисия – да бъде гарант за суверенитета и сигурността на всяка страна членка“, каза Радев.

И добави, че вече официално е поставено началото на Фонда за иновации към НАТО, за който България има сериозен приност. „Това дава възможност не само страната ни да бъде част от усилията за разработване на нови технологии. Това дава възможност на нашата отбранителна индустрия и наука да се интегрират във водещите проекти на НАТО“, обяви президентът.