Швеция и Финландия с официална покана за членство в НАТО

blank
Снимка: Facebook/NATO

Двете страни официално получиха покани да станат членове на НАТО. Бе приета и бъдещата стратегическа концепция, с която Русия се определя като „най-значимата и пряка заплаха“ за сигурността на Алианса

Швеция и Финландия получиха официална покана за членство в НАТО само няколко седмици, след като подадоха кандидатури за Алианса, предаде bTV.

Очаквано държавните и правителствени глави на НАТО приеха бъдещата стратегическа концепция, с която определят Русия като „най-значимата и пряка заплаха“ за сигурността на Алианса. В същото време американският президент Джо Байдън обяви изпращането на нови американски войски в Европа – 5000 души в Румъния, установяването на постоянен щаб за пета американска армия в Полша и разполагането на допълнителни системи за противовъздушна отбрана в Германия и Италия.

Беше съобщен и новият пакет помощи за Украйна. Това, което дойде като изненада; е постигнатото късно снощи вдигане на турското вето върху присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. То се случи след интензивни разговори и с подписването на тристранен меморандум между Хелзинки, Стокхолм и Анкара.

„Процесът се разви безпрецедентно бързо – само за няколко седмици след подадените кандидатури през май. Разбира се: решението трябва да се ратифицира от парламентите на всичките 30-те държави членки, но очаквам и това да стане сравнително бързо“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Малко по-рано президентът на България Румен Радев проведе двустранна среща с премиера на Швеция, а в този момент страните от Алианса заседават за първи път с партньорите си от азиатско-тихоокеанския регион – Япония: Южна Корея: Австралия и Нова Зеландия.

По публикацията работи: Пламена Сутева