Радев коментира обявеното от Петков решение за руските дипломати (ВИДЕО)

1982
blank
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Припомняме, че Кирил Петков обяви, че от България ще бъдат изгонени 70 руски дипломати. В отговор на това президентът Румен Радев заяви, че се надява това решение да е добре обмислено – и мащабите и последиците от него

„Не мога да коментирам въпроса с изгонените руски дипломати, не разполагам с достатъчно информация“, заяви президентът Румен Радев от Мадрид.

„Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение на базата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре – и като мащаби, и като последствия”, каза още Радев.

В испанската столица Радев е за срещата на върха на НАТО.

„Новата среда за сигурност изисква нови подходи и решения, за да не увеличи войната в Украйна своя териториален обхват. Алиансът се връща към същинската си мисия – да бъде гарант за териториалната, сигурност и суверенитета на членовете си. Това означава повишена отговорност и единство. А това от своя знача означава повишени амбиции, повече ресурси – и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана”, обясни президентът.

„България активно участва в дискусиите по новата стратегическа концепция. През 2019 г. България беше сред инициаторите на създаването на ускорителя за иновации в отбраната и на фонда за иновации на НАТО. Това ще е един от основните акценти на срещата”, обясни Радев.

Предстои да се вземат важни решения за Източния флаг и дългосрочната адаптация за отбранителния издържащ потенциал.