Зеленски заяви, че е призовал САЩ да признаят Русия за спонсор на тероризма

blank
Кадър: Facebook

Володимир Зеленски поиска ООН да въведе термина „терористична държава“, като в същото време обвини Русия за подобно поведение. Президентът на Украйна Зеленски, по време на видеовръзка, изрази съжалението си от това, че ООН не разполага с правна дефиниция на термина „терористична държава“

Украинският президент Володимир Зеленски поиска Съветът за сигурност на ООН да даде легално определение за терористична държава, предаде БГНЕС.

Същевременно той обвини Русия за подобно поведение.

„За съжаление, в момента ООН не разполага с правна дефиниция на термина „терористична държава“, съгласувана с всички държави – членки на ООН“, заяви Зеленски чрез видеовръзка.

Той каза, че конфликтът в Украйна „демонстрира спешната необходимост от въвеждане на термина на ниво ООН и наказване на всяка терористична държава“. Той също така призова Русия да бъде изключена от всички структури на ООН заради предполагаемото нарушаване на принципите на организацията.

В същото време Зеленски заяви, че е призовал САЩ да признаят Русия за спонсор на тероризма. Френският президент Еманюел Макрон заяви на пресконференция, че е отказал да признае Русия за спонсор на тероризма, защото „това не е методологията на Франция“. Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, коментирайки обаждането на Зеленски, заяви, че подобни решения не са в компетенциите на генералния секретар на организацията.

По публикацията работи: Пламена Сутева