Бизнесът обвини Петков и Василев: Причината е липсата на компенсации за тока

blank
Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Обвиненията са насочени и към „Продължаваме промяната“, ИТН, ДБ и БСП. От 1 юли предприятията ще плащат двойни сметки за ток

От 1 юли предприятията ще плащат поне двойно по-високи сметки за ток, след като Комисията по бюджет и финанси отхвърли предложенията на работодателите за компенсации на електроенергията. Това ще доведе до ръст в цените на стоките за потребителите и ще увеличи инфлацията, се казва в позиция на националнопредставените работодателски организации.

След снощното решение на парламентарната комисия по бюджет и финанси 663 000 небитови потребители на електрическа енергия са лишени от компенсаторен механизъм, който да смекчи шоковия удар от високите цени. Освен предприятията, на свободния пазар на електроенергия са още бюджетните организации, болници и детски градини, културни институции.

Въпреки ангажимента на кабинета в оставка за средносрочно решение на проблема, точно управляващата коалиция провали решението, се казва в позицията на бизнеса, цитирана от БНР, предаде Bulgaria on air.

Персонално са посочени премиерът Петков, вицепремиерът Асен Василев, както и депутати от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и ДБ.

Последствията от гласуването – бизнесът остава лишен от компенсации, защото действащите в момента са със срок до 1 юли. Потребителските цени ще продължават да растат, инфлацията и обедняването ще се задълбочават.

По публикацията работи: Станислава Гавазова