„Демократична България“ към Румен Радев: Предсрочните избори няма да бъдат панацея (ВИДЕО)

60
blank
Кадър: БНТ

Днес продължават консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Днес той първо прие ИТН, а след това и представители на „Демократична България“

„От наша гледна точка е много важно да се направи опит с първия мандат. Вие, г-н Радев, очертахте кризите, в които се намираме и колко е отговорен този момент. Считаме, че Конституцията предвижда тези консултации като антикризисна мярка. Целта на Конституцията винаги е да има излъчено правителство. Мисля, че след толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея. Продължавам да съм скептичен, че нов вот ще ни даде магическо решение на проблемите. За нас кризата има още един аспект и това е кризата на политическата класа. Оказа се невъзможно да се води разговор по съществените проблеми”. Това каза Христо Иванов от „Демократична България“ по време на консултациите при президента.

Президентът поздрави ДБ за усилията, които полагат за съдебната реформа.

„При връчването на мандата на ПП аз предупредих, че ако не се предприемат значителни съдебни реформи, в първите 100 дни статуквото ще потърси реванш. Виждаме ефектите от забавянето на тези реформи. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг път. Вярвам, че ще продължите с тези усилия и в рамките на това НС“, каза Румен Радев.