Проф. Радка Аргирова за симптомите на новия вариант на COVID

blank
Кадър: bTV

Според вирусолога проф. Радка Аргирова при новия „съвсем различен вариант на „Омикрон““, по-рядко се наблюдава загуба на обоняние и вкус, за сметка на втрисане, силно главоболие и силна умора. Проф. Аргирова призова всеки, който не се е ваксинирал, да го направи

Става дума за съвсем различен вариант на „Омикрон“, в момента върлуват вариантите ВА.4 и ВА.5. Този вариант протича леко, но заразява. Всички мерки, които предприемаме, гледаме да са против заболяване. Това заяви в ефира на bTV вирусологът проф. Радка Аргирова.

„Много по-рядко настъпва загуба на мирис и вкус, което беше характерно за първите варианти в началото на пандемията. Този вариант има изключително грипоподобна симптоматика – втрисане, силно главоболие, силна умора“, обясни тя.

Проф. Аргирова добави, че на човек може да са необходими и две седмици, за да се възстанови при заразяване.

„Стратегията на вируса е да оживее, затова той трябва да се разпространява. Призовавам хората, които все още не са се ваксинирали или пък не са си поставили втора бустерна доза, да си поставят. Имам опасение, че има скрита заболеваемост“, смята още проф. Аргирова.

Тя заяви, че най-вероятно мерките като дистанция и носене на предпазни маски ще се върнат през септември, когато ще се появи нов вариант на коронавируса.

Вирусологът каза, че не смята, че у нас ще се стигне до епидемия от маймунска шарка.

По публикацията работи: Пламена Сутева