Заради 37 бутилки домашна бира: Глобиха кмет на наш град

blank
Кадър: Нова

Кметът на Мадара е глобен заради притежанието на домашна бира. В своя защита кметът заявил, че алкохолът бил предназначен за лично ползване

Кметът на Мадара е глобен от Агенция „Митници” заради домашна бира. Служителите са установили 37 бутилки, предназначени за лично ползване. Мъжът твърди, че няма основание за глобата и смята да стигне до съда.

„Напитката е произведена за лична употреба. В директивата на ЕС ясно е казано, че продукти за домашна употреба, които не са високоалкохолни, не се облагат с акциз. Хората от агенцията поискаха документ за собственост на бутилките. Естествено нямам такъв, защото дори да съм я купил, никой не си пази касовата бележка”, разказа в ефира на „Здравей, България” Неделчо Неделчев.

От Агенция „Митници” изпратиха позиция до NOVA, в която посочиха, че производството на бира подлежи на акциз, за разлика от виното.

„Беше ми обяснено, че нямам право да си произведа дори една чаша бира. След проверката пуснах заявление за регистрация на независима малка пивоварна. Исках да си произвеждам 200-300 литра годишно. Получих официален отговор, че нямам право на такова нещо”, допълни кметът.

По публикацията работи: Станислава Гавазова