Колко още: Скачат цените на плодовете и зеленчуците на пазарите у нас (ВИДЕО)

blank
Снимка: Pixabay

Става ясно, че само за месец и половина черешите от 35 лв. за килограм спаднаха на 3-3, 50 лв. Но другите плодове и зеленчуци си остават скъпи, а потребителите  коментират, че купуват все по-малко.

Пазарният ден в Берковица е петък. Най-много се купуват краставици, кайсии, ягоди и череши. Надка Младенова е дошла от съседно село, за да си напазарува. Разказва, че с часове гледа цените, за да прецени за какво ще й стигнат парите, предаде NOVA.

Търговците също се оплакват, че цените по борсите са високи и не могат да доставят на хората по-евтина стока. „Някой път ни се сърдят клиентите, но няма начин”, споделя търговецът Калинка Маринова.

Драстична разлика спряло миналата година има в цените на доматите, разказва Калинка. На берковския пазар те вървят между 2 и 3 лв. за килограм, докато на монтанския – между 2.50 лв. и 3 лв.

Негласно търговците на монтанския пазар коментират, че минималната разлика в цените по пазарите се дължи на качеството, а не на надценките. Към този момент никой не се ангажира да прогнозира ще поевтинеят ли цените на плодовете и зеленчуците през лятото.