Какво ни съветват спасителите на плажа това лято (ВИДЕО)

36

Професията на спасителите на плажа е трудна и отговорна. Трудно се намират подходящи и отговорни хора, които да бдят за живота и здравето на почиващите през летните месеци.

Георги Есов е спасител от цели 35 години. Останал в професията, защото ден с ден не си прилича. И заради адреналина. „Най-големите предизвикателства са човек да преодолее страха си, защото има една стара българска поговорка, че удавникът и за сламка се хваща, но при добра подготовка и при съгласувани дейности от поне 2-ма спасителя, затова всички сме по двама на пост, се превъзмогва този страх, особено след първия път”, обяснява Георги Есов, предаде NOVA.

За него да си спасител е призвание и затова е притеснен, че няма кой да го наследи. „Не мога да кажа, че е търсена професия, защото повече от 50% са мои колеги, които работят с мен, вече дълги години. Но за щастие всяка година идват по 5-6 млади момчета, които поне година – две изкарват тук. После си търсят препитанието в други държави”, казва Георги Есов.

Колкото и да са спасителите, важен момент е дисциплината на плажуващите. Както старшият спасител, така и по-младите му колеги споделят, че неведнъж се е стигало до проблеми.

„Едно детенце, което ние го извадихме, майка му разбра едва 30 мин. по-късно, че то е било спасено а то пътуваше вече за болницата. Тя е била в някакво заведение да пие бира”, обяснява Георги Есов.

„Миналата година влезе човек с целта да си прави шега със спасителите. Викаше за помощ, при което двама колеги влязоха да му помогнат и после на брега се смя с другите си приятелчета”, разказва Добрин Добрев – спасител.

Именно затова спасителите съветват:

„Деца под 12 годишна възраст – задължително с родител във водата. Постоянно родителите да си гледат децата, да не ходят в близките заведения да пият кафета”, казва Добрев.

„Ако може по-малко употреба на алкохол. Да не се хранят обилно и след това да влизат веднага във водата. Да съблюдават нашата флагова сигнализация. Нашите звукови сигнали със свирката – това е нашето единствено оръжие”, казва Георги Есов.