Христо Иванов след взетото решение за РСМ: Това е постижение за българската дипломация

125
blank
Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Това са думите на Христо Иванов от ДБ, които той изрече след взимането на решението за Северна Македония, от кулоарите на Народното събрание. Той коментира, че това, което трябва да се направи сега, е да се използват инструментите, които предоставя ЕС

Текстът беше съгласуван с Външно министерство. Предложението е практически същото като другите две предложения, които бяха направени. Това е постижение за българската дипломация, за усилията на няколко правителства, с което България наистина добре защитава своя интерес. Това заяви в кулоарите на Народното събрание Христо Иванов от „Демократична България“ след взетото историческо решение на НС да даде мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ.

„Оттук-нататък трябва да използваме инструментите, които ни дава Европейският съюз като платформа, инструментите, които ни дава преговорният процес. За да реализираме наистина тези политики по отношение на РСМ и да изградим истински отношения на добросъседство и на взаимно приемане и приятелство, каквито искаме да имаме. Сега трябва да започне реалното прилагане на политиките. Много хора са работили и имат принос , трябва да благодарим на всички. Много хора ще си приписват това нещо, аз няма да съм сред тях“, допълни той.

Иванов отговори на обвиненията на Тошко Йорданов, че са в коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС. „Става дума за гласуване по важен и конкретен въпрос. Такива има във всеки един парламент, така че само ще припомня какво е казал Зигмунд Фройд на своите ученици: „Понякога една пура е просто една пура“.