В НС продължава обсъждането на Френското предложение за РСМ

blank
Кадър: Facebook

Заседанието в НС днес беше открито от временния председател Мирослав Иванов, който предложи дневния ред. В него първа точка е въпросът за Република Северна Македония. Одобриха го 210 народни представители

Народните представители продължават да обсъждат проекторешението, внесено от Христо Иванов и Демократична България за разрешаване на спора между София и Скопие.

Лидерът на партия “Възраждане” коментира от парламентарната трибуна. “Българският национален интерес е България да бъде свободна и просперираща. Да направим така, че с днешното решение НС да бъде един добър пример. Иначе националното предателство няма да бъде последно”, каза Костадинов.

Декларацията, която беше наситена с много исторически факти и препратки към Балканските войни, беше насочена срещу гласуването за отпадане на ветото за започване на преговори на РС Македония с ЕС. Това е първа точка в дневния ред.

Костадинов призова сегашното НС да не приема решения, които да погребат мечтата за българския национален идеал. „Не само „Възраждане“, но всеки един нормален българин няма да приеме национално предателство“, подчерта той.

Лидерът на партията заяви, че в момента се намираме в ситуация, в която трябва да се обърнем назад и да видим кога сме постигали успехи. „Постигали сме успехи, когато сме били единни. Неуспехите са идвали, когато сме се поддавали на чужд натиск“, каза той.

„Стратегическият интерес на България е РС Македония и страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Правителството на Бойко Борисов още през 2018 г. определи този въпрос като основен приоритет на първото българско председателство на ЕС“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова припомни, че правителството на ГЕРБ е подписало Договора за приятелство с РСМ още през 2017 г.

„През 2019 г. поискахме от нашите партньори неговото изпълнение в цялост. Поискахме спирането на езика на омразата и претенциите към българското историческо минало да станат част от Преговорната рамка. Това сме отстоявали и на КСНС“, каза тя и благодари на нашите партньори от Европа, че приеха загрижеността на София.

„Предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани от двете страни. Протоколът е пътна карта и той трябва да бъде подписан от правителството преди Преговорната рамка. Внесохме предложение за одобряване на Френското предложение, за да не изпуснем този исторически шанс“, заяви Атанасова.

Тя подчерта, че партия ГЕРБ преди няколко години отвори вратата на Европа за РСМ и днес тя отново дава зелена светлина тази страна да започне преговори за присъединяване.

„За да има мир и стабилност на Балканите, ние трябва да членуваме в общи ценностни съюзи, като НАТО и ЕС“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Водени от философията на заедността Балканите трябва да членуваме в общи съюзи, а не да издигаме стени помежду си. Трябва да премахваме бариери“, каза Карадайъ.

В момента имаме един добър шанс да направим една добра крачка в тази посока. „Докато Балканите имаме проблеми, и Европа ще има проблеми. Сега можем да направим една голяма крачка. Не да ползваме тези цели за разделение, а да ги ползваме за ценностно обединение в ЕС. Това, което не направи изпълнителната власт през последните 6 месеца, вместо да обещава, а да предприеме необходимите действия, вместо да се говори, да се действа. Трябваше да се внесе Френското предложение в НС. Затова ние от ДПС го направихме в първия удобен политически момент“, каза Карадайъ.

Той подчерта, че темата за евроинтеграцията на РСМ не трябва да се смесва със свалянето на коалиционното правителство на Кирил Петков, което нямаше как да издържи във времето заради своите вътрешни различия.

„Този въпрос трябва да намери решение сега и да не се отлага“, каза лидерът на ДПС.

Гледам на предложението като въплъщение на дълги усилия и на дискусии с Външно министерство, гледаме в същата посока, в която гледат и предложенията на колегите от ГЕРБ и от ДПС. И в този смисъл чисто по същество и трите предложения могат да са с една сила подкрепени. Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на коалиция „Демократична България“ Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

„Когато става дума за такива важни национални теми считам за най-нормално професионално да работим заедно, независимо от всички други политически разделения“, заяви той.

По думите му това не означава, че съответните политически групи са част от „някакви коалиции“, а че си вършат работата, за която им се „плаща от суверена“.

„Добро е т.нар. френско предложение. Това беше заявено и от външния министър многократно и ясно, за което ѝ благодаря, и от президента Радев, и от всички експерти и наблюдатели по тази тема“, заяви Иванов.

В Скопие за това предложение казват, подчерта той, че то в такава степен защитава българския интерес, че за тях е абсолютно неприемливо дори когато става дума за въпроса дали Македония ще получи възможност да се присъедини към ЕС.

“Много смело казвате, че това е било най-доброто предложение, като че ли това е било искането на България. Нито едно предложение не покрива исканията на България, така че не се крийте зад половин изречение на министъра на външните работи. Вчера Макрон заяви „ние упражнихме много силен натиск върху България и искам да поздравя премиера Петков, той направи всичко“. От началото на годината разправяме, че Петков работи срещу решенията на българския народ, позицията ни, нагласите ни. Дори и да гласувате това в зала, няма да имате национално съгласие, нито обществена подкрепа. Днешният ден е позорен за България, защото както винаги народни представители ще бъдат национални предатели, заяви председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

„Ветото свърши своята работа“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Биков заяви, че не очаква някой друг да защити българския национален интерес. „Нито Франция, нито Германия. Очаквам българският национален интерес с инструментите, които ни дава ЕС, да бъде защитаван последователно от всички български правителства оттук нататък, независимо от коя коалиция и партия са“, каза той.

Според него ние трябва да сме готови да даваме на РСМ, ако искаме да имаме влияние там.

„Не може да очакваме просто любов от РСМ. Трябва да мислим в реалистичен порядък, а не в романтичен. Именно романтизмът ни докара дотам днес да не можем да говорим на един език с нашите братя в РСМ, въпреки че говорим на един език. Това трябва да се промени от нас и от тях“, каза депутатът от ГЕРБ.

„Българите в РСМ са тези, които са за Европа. Който е против България в РСМ е против Европа. Не трябва да си позволяваме да превърнем антибългарските настроения в РСМ в проевропейски, защото то не са“, заяви Биков.

Той подчерта, че от 1992 г. България се опитва да отскубне РСМ от орбитата на Югославия.

„Всички антибългарски елементи в РСМ трябва да го знаят. Ние ще продължим последователно да го правим, докато РСМ стане европейска страна и ние заживеем без граница, както нашите прадеди“, добави Тома Биков.

„Като българин не виждам какво основание има сега българският парламент да пристъпи към приемане на предложението, излъчено от Европейската комисия по времето на френското председателство, по отношение на започването на преговори с Република Северна Македония, когато отсрещната страна най-малко не приема това предложение като адекватно. Всички аргументи, че това трябва да се направи точно сега, не се вписват в честта и достойнството на българската нация. БСП не може да подкрепи предложението на „Демократична България“, което е най-близко до нашите представи за решаването на проблема, но въпреки всичко не го решава.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна.

По публикацията работи: Пламена Сутева