Среднощна обсада на дома на Борисов: ВМРО протестираха заради Северна Македония

blank
Кадър: БНТ

Снощи активисти на ВМРО начело с Ангел Джамбазки се събраха пред дома на Бойко Борисов

Поводът за нощната обсада е подкрепата на Борисов на френското предложение за еврочленството на Северна Македония. Протестиращите носеха транспаранти с надписи „Не предавай Македония“.

Ескалация на напрежението пред къщата на Бойко Борисов в Банкя

„Трябва да бъде защитен интересът на македонските граждани с българско самосъзнание, трябва да бъдат вкарани сроковете, които да бъдат гаранция, че ако нещо не се случи няма да продължи процеса и може да бъде върнат назад. Трябва да бъдат вкарани всички неща детайлно.

„Това е всичко, което правим, в съзвучие с договора и рамковата позиция на българския парламент ще бъде вкаран протокола и по преговорната рамка и заключенията на Съвета. Това е, което ще се случи благодарение на изказванията на г-н Борисов днес и позицията, която ГЕРБ изрази. Гарант ще бъде целия ЕС и всички държави членки. Съвета и Комисията“, отговори му Георг Георгиев, предаде БНТ.

За да подкрепят лидера на ГЕРБ, дойдоха почти всички от парламентарната група на партията.

Стигна се до пререкания между доскорошните коалиционни партньори в 44-ото Народно събрание заради членството на Северна Македония, но в крайна сметка проведоха конструктивен диалог.

А. Джамбазки: Ние нямаме доверие на Комисията.
Г. Георгиев: Всички органи на ЕС ще бъдат гарант за процеса

А. Джамбазки: Гарант ще бъде единствено Съветът на министрите.

Г. Георгиев: Благодарение на това, което направихме днес. Ако не бяхме извели въпроса пред очите на публиката правителството щеше да го замете да отиде с една неподготвена позиция. Но замисли се, благодарение на нас сега всички документи на ЕС ще влязат в съзвучие и в синхрон с българската Рамкова позиция от 2019 г. и с българския договор със РСМ.

По публикацията работи: Станислава Гавазова