Присъда от 8 до 25 години затвор грози медици, обвинени за смъртта на Марадона

blank
Снимка: Facebook, Diego Maradona

Съдят осем медици за предполагаема престъпна небрежност, довела до смъртта на легендарния аржентински футболист и треньор Диего Марадона. Според прокурори Марадона е бил оставен „на произвола на съдбата“ по време на домашно лечение

Осем медицински служители ще бъдат съдени за предполагаема престъпна небрежност при смъртта на аржентинската футболна легенда Диего Марадона. Това се казва в решение на съда, цитирано от АФП.

Все още не е определена дата за старт на съдебния процес. Според прокурори смъртта на звездата се дължи на „пропуски“ на неговите болногледачи, които го изоставили „на произвола на съдбата“ по време на домашна хоспитализация.

Марадона почина на 60-годишна възраст през 2020 г., докато се възстановяваше от мозъчна операция, и след десетилетни битки с кокаиновата и алкохолна зависимост.

Неврохирургът и семеен лекар Леополдо Луке, психиатърът Агустина Косачов, психологът Карлос Диас, медицинският координатор Нанси Форлини и четирима други, включително медицински сестри, бяха разследвани за смъртта на Марадона. Прокурорите поискаха те да бъдат съдени за убийство по непредпазливост. Според обвинителите футболната легенда е бил поставен в „ситуация на безпомощност“.

Обвиняемите ги грозят присъди от 8 до 25 години затвор.

По публикацията работи: Пламена Сутева