На вниманието на планиращите почивка в Гърция: Има висок риск от заразяване с COVID-19

blank
Снимка: Pixabay

За високия риск информират от гръцкото здравно министерство, а лекари съветват туристите да внимават, тъй като има много заразени по островите. Причината е струпването на туристи там. Има информация, че всеки втори тест на остров Миконос е положителен за COVID-19

Спазвайте личните предпазни мерки при почивка в Гърция, съветват лекарите поради нова силна вълна от COVID-19. Засега с висок риск са островите, където има струпване на туристи, предаде Bulgaria ON AIR.

Всеки втори тест на остров Миконос е положителен за COVID-19, съобщават от здравното министерство. Над 30% са заразените с вируса на островите Санторини и Милос, сочат резултатите от взетите проби.

И на другите острови има покачване на броя на носителите на вируса, но в по-ниски граници. Изключение е остров Тасос с единични случаи на заразени.

Властите информират туристите за риска от заразяване по време на туристическия сезон, като приканват да се спазват познатите мерки, въпреки че не са задължителни, предаде БНР.

Най-рисковите места за заразяване са заведения, сочат наблюдения на лекарите. На плажа също има струпване на туристи, които не спазват дистанция. Хората се заразяват по няколко пъти поради силната активност на Омикрон 4 и 5, констатират лекарите.

Министърът на здравеопазването Плеврис съобщи, че засега вълната от новозаразени не оказва натиск върху здравната система. Поради високите температури правителството не обмисля връщане на маските до септември.

По публикацията работи: Пламена Сутева