Комисията по външна политика разглежда три проекта за Северна Македония (ВИДЕО)

blank
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Разглежданите проекти са за започване на преговори на РСМ с ЕС. В залата е външният министър Теодора Генчовска, която представя информация по темата

Външната комисия ще разгледа три проекта на решения за започване на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз. В зала, за да представи информация пред народните представители, е министърът на външните работи Теодора Генчовска, предаде Нова телевизия.

Като първа точка от дневния ред е представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване. Като точка втора, по предложение на председателя на комисията, са разглеждането на внесените три проекта за решения за РСМ от ДПС, ГЕРБ-СДС и „Демократична България“.

По-рано от „Продължаваме Промяната“ поискаха открито заседание на Комисията в присъствието на медиите. Ангел Георгиев от „Възраждане“ предложи отлагане на заседанието на комисията, докато не бъде представено това, което е направено от Министерския съвет. От ДПС и ГЕРБ-СДС настояха освен обсъдени, проектите на решения да бъдат и гласувани от комисията.

Заседанието на Комисията по външна политика започна с размяна на реплики, като отново беше поискано отлагане на заседанието от „Възраждане“.

От ДПС и ГЕРБ призоваха да се запази добрият тон. Станислав Анастасов от ДПС подчерта, че вече има конкретни решения, които трябва да бъдат разгледани. „Ситуацията днес е коренно различна от тази вчера“, каза той. Думата взе бившият външен министър Даниел Митов, който призова: „Ние от тук не трябва да излизаме без проект на решение, което да представим на залата. Предстои ни много сериозна работа“.

По публикацията работи: Пламена Сутева