Американската армия предоставя на Украйна куче робот: Ще помогне за разминирането (ВИДЕО)

blank
Кадър: Youtube/ Boston Dynamics

Кучето робот Spot ще бъде използвано за неутрализиране на касетъчни боеприпаси в райони в близост до Киев. Роботът може да влачи невзривени боеприпаси и може да бъде научен да изпълнява автоматично повтарящи се задачи без човешка помощ

Американската армия се съгласи да предостави едно от двете си роботизирани кучета, за да помогне на американска организация с нестопанска цел при почистването на мини и други боеприпаси в Украйна. Това съобщава Foreign Policy, цитирани от DarikNews.

Компанията за разминиране HALO Trust ще използва кучето робот Spot, произведен от Boston Dynamics, за неутрализиране на касетъчни боеприпаси в райони, контролирани доскоро от Русия, в близост до Киев.

Spot може да помогне, като влачи невзривени боеприпаси, като например касетъчни бомби, в яма с други боеприпаси. След това те могат безопасно да бъдат взривени далеч от цивилното население.

Boston Dynamics не коментираха конкретното прехвърляне на кучето робот към HALO Trust. Американските военни не са отговорили на многобройни искания за коментар.

Spot може да бъде научен да изпълнява автоматично повтарящи се задачи без човешка помощ.

По публикацията работи: Пламена Сутева