Стартира специализирана полицейска операция в Перник след побоя над футболния треньор

62
blank
Снимка: "Нова Вест"

Полицейска акция стартира в Перник след побоя над футболен треньор. Освен побоя над треньора, младеж от Перник е участвал и в други криминални деяния. В действията участват служители на ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, ОДМВР-Перник и ГДНП. Повод за акцията са множеството криминални прояви на 18-годишен младеж, за когото се твърди, че на 12 май 2022 г. е нанесъл побой на 24-годишен перничанин, на 11 декември 2021 г. е участвал в побой пред дискотека, а през март 2022 г. – в близост до зала „Кракра“ в областния град. На 29 май 2022 г. е започнато друго досъдебно производство, след като според данни до момента в пернишки ресторант, след възникнал побой, младежът е причинил средна телесна повреда на 51-годишен перничанин. Последният случай е от 11 юни 2022 г., когато е получено съобщение от столично лечебно заведение за приет при тях 61-годишен перничанин с двустранно счупена челюст

Във връзка с постъпили сигнали за груби нарушения на обществения ред и наличие на данни за извършени престъпления, от днес стартира специализирана полицейска операция на територията на Перник. Това съобщиха от МВР.

Целта на засиленото полицейско присъствие е установяване, задържане и профилактика на лица от активния криминален контингент, набиране на информация за подготвяни или извършени престъпления от общ характер или нарушения на обществения ред на територията на областния град, както и гарантиране на сигурността на жителите.

По повод случая от 11 юни на причинена средна телесна повреда, ОДМВР –Перник уточнява, че в Първо РУ на заподозрения 18-годишен младеж са образувани три досъдебни производства за различни провинения.

На 12.05.2022 г. е образувано досъдебно производство за това, че на 09.04.2022 г. той е нанесъл побой на 24-годишен перничанин.

В хода на първоначалните процесуално-следствени действия е получена информация за още три инцидента /побоя/ с негово участие – през месец ноември 2021 г. в заведение, на 11.12.2021 г. – в района на дискотека в центъра на Перник, а през март 2022 г. – в близост до зала „Кракра“ в областния град. На 20.05.2022 г. материалите по случая са докладвани в Районна прокуратура – Перник.

На 29.05.2022 г. е започнато друго досъдебно производство, след като според данни до момента в пернишки ресторант, след възникнал побой, младежът е причинил средна телесна повреда на 51-годишен перничанин. На помощ на пострадалия се притекъл негов приятел, който е произвел изстрел с въздушен пистолет, ранявайки 18-годишния в крака.

При действията на място било установено, че младежът е държал нож в ръката си. На 30.05.2022 г. материалите по случая са изпратени в Районна прокуратура – Перник.

Последният случай е от 11.06.2022 г., когато е получено съобщение от столично лечебно заведение за приет при тях 61-годишен перничанин с двустранно счупена челюст. Започнато е досъдебно производство, в хода на което е установено, че нападението е станало около 14.00 ч. същия ден пред заведение в центъра на областния град, на жертвата са нанесени удари в областта на лицето. Като съпричастен е установен 18-годишнят младеж.

Той е задържан на 12.06.2022 г., като по медицински причини е освободен. В хода на разследването са установени и разпитани 5 лица, приобщени са и записи от охранителни камери. На 13.06.2022 г. материалите по случая са докладвани на Районна прокуратура – Перник.

По информация от Районна прокуратура – Перник, към 15.06.2022 г. трите досъдебни производства са изпратени на ВКП за последяващо произнасяне, относно разпределянето на наблюдаващ прокурор.