Д-р Страшимир Генев: Заплатите в НЗОК трябва да се увеличат с 30-40%

blank
Кадър: Vbox7/Твоят ден

Това свое мнение сподели д-р Страшимир Генев, на фона на провелите се днес протести на служители в Здравна каса в градове от цялата страна. Лекарят обясни, че това са само предупредителни стачни действия, така, че не би следвало за момента да има риск да спрат плащанията към болници

Заплатите на служителите в НЗОК трябва да се увеличат с 30-40%. Такова мнение изрази в ефира на NovaNews д-р Страшимир Генев.

„В районна здравна каса един лекар контрольор получава между 1000-1200 бруто заплата. Той отива на проверка в лечебно заведение, където колегите му получават 4-5 пъти по-голямо възнаграждение. Как този контрольор ще проверява някой, който взима много повече от него?”, пита лекарят.

На въпрос има ли риск да спрат плащанията към болници, ако не бъдат чути исканията на служителите в НЗОК, Генев обясни следното:

„Това са само предупредителни стачни действия. Така, че едва ли това ще се отрази тежко на заплащанията. Искам да обясня причините за протеста. Освен, очевидното повишение на цени на хранителни продукти, електроенергия, битови разходи и двуцифрена инфлация, съществуват и специфични причини. НЗОК от години е товарена чрез Закона за бюджета на касата с нови и нови дейности и функции. От началото на тази година трябваше да поеме експертизи на нови лекарства и медицински изделия”.

По думите му Надзорният съвет не е пожелал да се срещне със служителите на касата.

По публикацията работи: Пламена Сутева