Атанас Михнев, ПП: Ще постигнем пълно мнозинство (ВИДЕО)

blank
Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Това обяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев. По негови думи все още не е намерен нужният брой народни представители, които следва да са общо 12, но се върви в посока за осигуряване на пълно мнозинство. Атанас Михнев заяви и това, че на дневен ред са три теми, които са много важни и пряко касаещи живота на българския народ

„Вярваме, че към нас ще се присъединят народни представители, които имат смелост да изпълват със съдържание думата народен представител и ще гласуват по съвест, защото политиката не е шоу, а работа“. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев в Стара Загора, предаде DarikNews.

Вече сме намерили такива хора, заяви Михнев, в отговор на журналистически въпрос. Той уточни, че не е намерен нужният брой от 12 депутати, но „вървим в посока на това да осигурим пълно мнозинство“.

Той допълни, че на дневен ред са три много важни теми, които пряко засягат живота на българските граждани – актуализацията на Бюджет 2022, борбата с корупцията и дали ще има План за възстановяване и устойчивост. Според него в момента се поставят под риск и договореностите, които се правят на международно ниво, за доставка на газ.

От думите му стана ясно, че „ясно ще се види в идните седмици кой клати държавата, кой на коя страна е и кой защитава държавността. „Настана време вододелно и време за мъже“, каза той. Според Михнев през тази седмица няма да бъдат гласувани министерските оставки, които са депозирани от министрите на „Има такъв народ“.

Миналата седмица Слави Трифонов обяви, че партията му напуска управлението. Той заяви, че депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха.

Веднага след това „Продължаваме промяната“ даде пресконференция, на която премиерът Кирил Петков заяви, че последната седмица вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов на ИТН е поискал увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд. лева. В противен случай министрите от партията на Слави Трифонов са обяснили, че няма да подкрепят актуализацията на бюджета.

Премиерът обясни, че първият конфликт с ИТН в коалицията е възникнал когато са отказани първия 1 млрд. лева за тези фирми.

По думите му вторият голям разрив с ИТН е дошъл заради липсата на реформа в КПКОНПИ и предложението му комисията да бъде оглавена от Бойко Рашков.

Според информация на 24 часа седем депутати са готови да напуснат групата на „Има такъв народ“ в парламента. Те ще излязат от групата, въпреки че още нямат твърда уговорка с „Продължаваме промяната“, а тепърва ще очакват оферти за партньорство. Още тази седмица може да се наложи привличането на новите независими депутати към ключово гласуване.

Седмината се организират от подалия оставка спортен министър на ИТН Радостин Василев, който бил против спуснатото от партийния лидер напускане на правителството.

В групата нови независими депутати първоначално влизаха осем души – досегашната организационна секретарка на ИТН Виктория Василева, Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Ивайло Христов, Деян Петков, Христинка Иванова, Георги Георгиев.

В хода на разговорите на групата около Радостин Василев обаче Виктория Василева се е отказала и е предпочела да остане при Слави Трифонов поне засега. Финалната бройка на отцепниците трябва да стане ясна около 19 часа тази вечер. Лидерът на ИТН Слави Трифонов също е привикал депутатите си за тази вечер.

По публикацията работи: Пламена Сутева