Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки

blank
Снимка: Pixabay

Председателят на Института по аграрна икономика, България, заяви, че има и държави с по 400 забележки. Стратегическият план като документът е много важен, тъй като на негова база в следващите години българското земеделие и селските региони ще бъдат финансирани

Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки. Това обяви пред БНР заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Според Светлана Боянова, председател на Института по аграрна икономика, България има 200 забележки по този план, но има държави и с по 400. „Това не означава, че много сме се объркали. Варират забележките на комисията“, посочи тя.

„Стратегическият план е документът, на чиято база в следващите години българското земеделие и селските региони ще бъдат финансирани с 8 милиарда евро, затова той е много важен и като за първи път тези пари трябва да постигнат едни цели, които са общоевропейски цели, тоест вече ще трябва да постигаме конкретни резултати, а не просто да усвоим едни пари, които Европа ни дава“, коментира Боянова.

„Не ми харесва думата усвояване, защото наистина тези пари трябва да постигнат конкретна цел, в случая те са девет цели на Европейския съюз, свързани със справедливия довод на фермерите, с опазване на околната среда, докато се прави земеделско производство, със социалния живот в селските райони. Всъщност тези 8 милиарда са за нас и за постигане на конкретни резултати“, допълни тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева