Генчовска: Искаме да задълбочим контактите си в ядрената енергетика със Саудитска Арабия

blank
Снимка: МВнР

Външният министър Теодора Генчовска проведе среща със своя колега от Кралство Саудитска Арабия – принц Файсал бин Фаран ал Сауд. Двамата обсъдиха различни стъпки за задълбочаване на политическия диалог, както и теми като енергетика, туризъм и сигурност. Според Генчовска е от взаимен интерес двете държави да си сътрудничат

Министърът на външните работи Теодора Генчовска се срещна с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц Файсал бин Фаран ал Сауд, предаде БГНЕС.

Двамата са обсъдили различни стъпки за задълбочаване на политическия диалог, както и перспективите за по-нататъшното развитие на взаимноизгодно сътрудничество в области от стратегическо значение – енергетика, туризъм, сигурност.

Министър Генчовска посочи, че Кралство Саудитска Арабия е сред най-важните ни партньори в региона на Близкия изток.

„От взаимен интерес е да разширим сферите на икономическо сътрудничество между двете страни, където има определено неизползване на потенциал, както и да увеличим стокообмена“, каза външният ни министър.

Генчовска подчерта, че България иска да задълбочи сътрудничеството си в енергетиката със Саудитска Арабия.

„Бихме искали да задълбочим контактите си в ядрената енергетика и енергетиката изобщо. България разполага с капацитет за предоставяне на услуги в областта на извеждането от експлоатация и управление на радиоактивни отпадъци. Страната ни е с добри традиции в обучението на енергийни специалисти. Могат да бъдат допълнително проучени възможностите за обмен на експерти и обучение на специалисти“, каза тя.

Според нея друга потенциална област за сътрудничество е отбраната, особено военно-техническото сътрудничество, насочено към високите технологии. България е поканила Саудитска Арабия да участва във военното изложение „Хемус 2022“.

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фаран ал Сауд определи отношенията между нашите страни като „страхотни“. В същото време той подчерта, че трябва да имаме по-голямо сътрудничество в икономиката и културата, както и в политическия диалог и всички видове енергетика.

„Визия 2030 на Саудитска Арабия има много проекти и възможности за инвестиции. Знаем, че България има много възможности във военния сектор. Ние се мъчим да го развием и трябва да задълбочим нашето сътрудничество в тази сфера“, каза принц Файсал.

Двамата са обсъдили и въпроси от международната политика, като войната в Украйна и справянето с последиците от нея. Принц Файсал е информирал министър Генчовска за развитието на последните събития в региона, включително войната в Йемен.

„Важно е да имаме добра координация в областта на сигурността и да се борим с тероризма“, каза още той.

По публикацията работи: Пламена Сутева