Лукашенко сподели свои притеснения относно Полша и НАТО

blank
Кадър: YouTube

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че Полша и НАТО искат да „разчленят“ Украйна и да превземат западната част на страната, въпреки че не представи доказателства за твърдението си. Той каза тези думи по време на излъчена по телевизията среща с руския президент Владимир Путин

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е притеснен от по неговите думи ходове на Запада за „разчленяване“ на Украйна и обвини Полша, че иска да превземе западната част на страната, предаде Нова телевизия, цитирайки Ройтерс. Той не представи доказателства за твърденията си.

„Това, което ни притеснява, е че са готови, поляците и НАТО, да дойдат, да помогнат за превземането на Западна Украйна, както беше преди 1939 година“, каза Лукашенко на излъчена по телевизията среща с руския президент Владимир Путин. Беларуският президент, който е близък съюзник на Путин, заяви, че на Киев в крайна сметка ще се наложи да поиска помощ, за да предотврати превземането на Западна Украйна. Москва и преди е намеквала, че Полша иска да установи контрол над исторически полски земи в Украйна, твърдение, което Варшава нарича дезинформация. Полша е една от страните, оказващи най-силна подкрепа на Украйна, като ѝ изпраща оръжия и е приела над 3 милиона украински бежанци, отбелязва Ройтерс.

По силата на договор за ненападение от 1939 г. малко преди началото на Втората световна война нацистка Германия и Съветският съюз си разделят територията на Полша, припомня Ройтерс. Повечето от превзетата от Москва територия сега е част от Беларус и Украйна. Калининград, който преди това е част от Източна Прусия в Германия, става ексклав на Русия.

По публикацията работи: Пламена Сутева