ЕС: Още половин милиард евро военна помощ за Украйна

blank
Снимка: Pixabay

Съветът на ЕС съобщи, че са одобрени още половин милиард евро военна помощ за Украйна. С тези допълнителни средства общата стойност на военната помощ за Украйна от ЕС става два милиарда и половина. Пояснява се, че помощта е предназначена за защита на териториалната цялост и суверенитета на страната, както и на цивилните граждани

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес отпускането на още половин милиард евро военна помощ за Украйна. Средствата ще послужат основно за осигуряване на защитно смъртоносно оръжие (490 милиона евро), а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво, предаде Нова телевизия.

ЕС вече осигури 1,5 милиарда евро военна помощ за Украйна и с днешното решение общата сума достига два милиарда евро, се отбелязва в съобщението. Допълва се, че способностите, които ще бъдат осигурени с европейска подкрепа, са съобразени с нуждите на украинските власти.

Пояснява се, че помощта е предназначена за защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и на цивилните, от руската военна агресия. Отправен е отново призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от украинските земи, да прекрати огъня и да спазва международно признатите граници.

Утрешната история се пише днес на украинското бойно поле, заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран в съобщението. Той добавя, че ЕС ще продължи подкрепата си за Украйна до края на войната.

По публикацията работи: Пламена Сутева