Гърция вече плаща руския газ в рубли

blank
Кадър: YouTube

Гърция преминава към новата схема за плащане на горивото в рубли и доставките няма да спрат. Всички гръцки компании, внасящи руски газ, са преминали към плащане в рубли

Гръцките компании, които внасят руски газ, са преминали към новата схема за плащане на горивото в рубли и доставките няма да спрат, заяви източник от газовата индустрия, предаде Нова телевизия, позовавайки се на РИА Новости.

„Всички гръцки компании преминаха към плащане в рубли. Сметките са открити и процесът на плащане е в ход”, заяви източник на медията.

Гръцката AMNA съобщи по-рано, че „ДЕПА” е платила на „Газпром” за доставките през април в евро в съответствие с насоките на Европейската комисия от 19 май. Международните санкции и решенията на ЕС не са нарушени.

Искането на Русия чуждестранните купувачи да плащат за газ в рубли изпита решимостта на европейските правителства да заемат твърда позиция срещу Москва. Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на Русия да плащат за газ чрез сметки в рубли в „Газпромбанк“ и доставките им бяха прекъснати.

По публикацията работи: Пламена Сутева