Руски войници започнаха да разчистват мините в „Азовстал“

blank
Кадър: YouTube

Руски войници започнаха да разчистват мините и развалините на територията на металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол. В петък Русия обяви, че и последните украински бойци, защитаващи комбината, са се предали

Руски войници започнаха да разчистват мините и развалините на територията на металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол, след като на стотици украински бойци, които седмици наред бяха блокирани вътре, бе наредено да прекратят съпротивата, предаде Ройтерс.

Една част от войниците обхождаха комплекса на стоманодобивното предприятие и покритите с развалини пътища наоколо с минотърсачи, а други военни проверяваха под различни предмети за заложени взривни устройства, се вижда на видеокадри от комбината.

„Задачата е трудоемка, врагът е заложил свои мини, ние също заложихме наши противопехотни мини, докато блокирахме врага. Така че ни предстоят около две седмици работа“, каза руски войник, представил се единствено с бойния си прякор „Бабай“.

В петък Русия обяви, че и последните украински бойци, защитаващи „Азовстал“, са се предали. Тази информация не е потвърдена от Украйна, но командир на едно от украинските подразделения в комбината съобщи във видеозапис, че на бойците е било наредено да прекратят съпротивата. Украинските войници, които се бяха барикадирали в тунелите, се предадоха на руските и проруските сили, отбелязва Ройтерс.

По публикацията работи: Станислава Гавазова