Русия засилва атаките в Донбас

blank
Кадър: Нова

Въпреки офанзивата Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва. Боевете в Източна Украйна продължават

Руските сили се опитват да пробият украинската отбрана, за да достигнат до административните граници на Луганска област. Ключовият град Северодонецк е обект на постоянни удари, като руските части са го атакували от четири посоки, засега без успех, съобщи областният управител на Луганск, предаде Нова.

Обстрелът по жилищни райони обаче продължава. На фона на засилващото се руско настъпление в източната част на Донбас, Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва, тъй като това би позволило на Русия да се прегрупира и да атакува отново. Междувременно, британският премиер Борис Джонсън обсъди с украинския президент Зеленски руската блокада на пристанищния град Одеса.

„Подготвям се да започна новата седмица с максимална дипломатическа активност в интерес на страната ни. В понеделник ще се включа в дискусиите на форума в Давос, най-влиятелната икономическа платформа в света, където Украйна има какво да направи. Ще има нова среща на представителите на страните партньори, Ramstein 2, ако тази група може да бъде кръстена на мястото на първата й среща в Германия. Очакваме нови, смислени решения за нашата отбрана. Вечерта разговарях с министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън. Разказах му за ситуацията на бойното поле. Търсим начини да увеличим обема на нашия износ, особено селскостопански продукти, както и обема на вноса на горива в Украйна“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

По публикацията работи: Станислава Гавазова