Румен Радев: Искам да чуя Кирил Петков по въпросите за РСМ

blank
Кадър: Facebook

Това заяви държавният глава пред журналисти. По негови думи управляващите трябва да са наясно, че за РСМ има национален консенсус, като той е силно изразен в обществото. Радев обърна внимание, че правителството трябва да се придържа към официалната българска позиция

Президентът Румен Радев обяви, че иска да чуе премиера Кирил Петков по темата за Северна Македония. Държавният глава не отговори конкретно дали ще свика КСНС, каквото искане отправи министър-председателят миналата седмица, предаде Нова телевизия.

„Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, на последния Консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ. Колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме принципите на Съюза, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо РСМ”, подчерта Радев.

Президентът посочи, че КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. „Ако се търси широк национален консенсус по отношение на РСМ – то такъв не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество. Би следвало управляващите да са наясно с него”, коментира още той.

По публикацията работи: Пламена Сутева