Международната организация на труда с прогноза за ситуацията на пазара

56
Снимка: Pixabay

Според Международната организация на труда (МОТ) ситуацията на пазара на труда се влошава. Според доклад на МОТ през четвъртото тримесечие на 2021 година в световен мащаб са били отработени с 3,2% по-малко работни часове, отколкото през четвъртото тримесечие на предходната 2019 г. 

Ситуацията на пазара на труда през първото тримесечие на 2022 г. е била по-лоша, отколкото в края на миналата година, и ще продължи да се влошава през второто тримесечие, особено в резултат на ограниченията в Китай и събитията в Украйна. Това е прогнозата на Международната организация на труда (МОТ) от днес, предаде Нова телевизия.

През първото тримесечие на 2022 г. общият брой на отработените часове в световен мащаб е бил с 3,8% по-нисък от този през четвъртото тримесечие на 2019 г. – преди въвеждането на ограниченията, се посочва в доклада. Според прогнозите на МОТ между април и юни тази година този спад ще достигне 4,2%, което се равнява на загубата на 123 милиона работни места на пълно работно време. „Като цяло се очаква броят на работните часове да намалее през второто тримесечие на 2022 г., което ще се дължи главно на продължаващите мерки за ограничаване на разпространението на пандемията в Китай, изострени от събитията, свързани с конфликта в Украйна“, заявяват експертите.

Според доклада през четвъртото тримесечие на миналата година в световен мащаб са били отработени с 3,2% по-малко работни часове, отколкото през четвъртото тримесечие на 2019 г. Между януари и март 2022 г. ситуацията се е влошила в сравнение с предходното тримесечие, което е „пречка за възстановяването“ на икономическия живот, наблюдавано през 2021 г.

Международната организация на труда, специализирана агенция на ООН, разработва международни политики за подобряване на условията на труд и живот и определя международните трудови стандарти.

По публикацията работи: Пламена Сутева