Зеленски заговори за край на войната в Украйна

blank
Кадър: Instagram

Според президентът на Украйна само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна.

„Краят (на конфликта) ще бъде дипломатически. (Войната) ще бъде кръвопролитна, ще има сражения, но тя ще приключи окончателно по дипломатически път“, каза Зеленски в интервю за украинска телевизия, предаде DarikNews.

Украинският президент се аргументира, че „има неща, които можем да постигнем само на масата за преговори“. „Искаме всичко да се върне както преди (войната) – нещо, което (обаче) Русия не желае“, добави в същото време той, без да влезе в подробности.

По-рано тази седмица съветник на Зеленски, Михайло Подоляк, каза, че Украйна няма да приеме каквото и да било прекратяване на огъня, докато всички руски войски не се изтеглят. Според него ситуацията на терен се е променила, но Русия не разбира това.

В отговор Кремъл обвини Киев в „пълна липса на желание“ да преговаря.

Няколко кръга преговори между украинска и руска делегация след началото на войната на 24 февруари не дадоха резултат. Според руски медии главните преговарящи – Владимир Медински за Русия и Давид Арахамия за Украйна – са се срещнали за последно на 22 април.

След като не успяха да превземат украинската столица Киев, руските въоръжени сили са се концентрирали върху пълното превземане на източния регион Донбас, където сега се водят интензивни сражения.