Половин година 4 родопски села нямат нормална връзка с външния свят

blank
Кадър: bTV

Причината е разрушеният път за Триград, след случило се наводнение. Вече обаче е започнал ремонт на най-проблемния участък. До края на месец юни се очаква да приключи ремонтът на един от трите проблеми участъка. Това е важно за жителите, тъй като в Триград всичко се крепи на туризма, а той става невъзможен при наличието на разрушените пътища

Вече шести месец жителите на 4 родопски села нямат нормална връзка с външния свят Наводнение през декември разруши пътя за Триград и оттогава животът в региона е замрял. Добрата новина е, че вече започна ремонт на най-проблемния участък, предаде bTV.

От месец тежка техника укрепва и обезопасява най-опасното място от пътя за Триград.

„Половин година достъпът до нас е силно затруднен. Коли минават, но с повишен риск“, каза Стоян Гърдаков.

Заради ремонта частичната блокада остава. Движението през деня е възможно само рано сутрин и късно вечер.

„МПС-та могат да преминават – преди 08 ч. сутринта, след 17 ч. вечерта също преминават. Както и между 12 и 1 часа на обед“, заяви Николай Юруков, зам.-кмет на община Девин.

В Триград всичко се крепи на туризма. Но туристи няма заради лошия път. На паркинга на прочутия туристически обект „Дяволското гърло“ е празно. Търговците са недоволни от проточилия се ремонт.

„Мрежа е поставена, за да не може да падат големи късове. Това възстановяване ще бъде много трудно, тъй като ще се използват алпинисти. Срокът за приключване на строителната площадка е 61 дни“, обясни Юруков.

До края на юни трябва да приключи ремонтът на един от трите проблеми участъка. За останалите два тепърва се изисква търпение.

По публикацията работи: Пламена Сутева