Картина на Пикасо бе продадена за 67,6 млн. долара

blank
Колаж: "Нова Вест"

Предварителната оценка на тази картина е била 60 милиона долара. Но на търга тя е продадена за 67,6 милиона долара

Картината на Пикасо „Легнала гола жена“ от 1932 г. беше продадена за 67,6 милиона долара на търг на „Сотбис“ в Ню Йорк, предаде Дарик, цитирайки Ройтерс.

Предварителната оценка на произведението беше над 60 милиона долара.

Картината е сюрреалистично представяне на музата на Пикасо Мари-Терез Валтер. Цената ѝ е под тази на други нейни портрети, един от които беше продаден за 103,4 милиона долара от „Кристис“ миналата година.

„Легнала гола жена“ показва Мари-Терез като многокрако морско създание с глава в профил. Тя е вдъхновена от любовта ѝ към плуването и грациозността ѝ във водата. Самият Пикасо не е можел да плува, посочват от „Сотбис“.

Мари-Терез е на 17 години, когато започва тайната ѝ връзка с Пикасо, докато той още е женен за руско-украинската балерина Олга. Тогава той е на 45 години. Тя е негов модел за редица картини и скулптури. От нея е дъщеря му Мая.

Новият собственик на картината е Ейми Капелазо, бивша ръководителка на подразделението на „Сотбис“ за изящни изкуства.

Продавачът е придобил творбата през 2008 г. от наследниците на Пикасо. Според Артнет това е Стив Коен, собственик на хедж фонд.

Друга картина Пикасо – „Гол мъж и жена“, беше продадена на търга за 5,1 милиона долара.

Най-близо до цената на „Легнала гола жена“ на търга се оказа картината „Поляна“ от Пол Сезан, продадена за 41,68 милиона долара.

На търга бяха предложени също картини на Анри Матис, Клод Моне, Салвадор Дали и други.

По публикацията работи: Станислава Гавазова