Част от Европа може да бъде обхваната от облак пустинен пясък през уикенда

115

По данни на европейската организация „Коперник” в момента над Атлантическия океан е надвиснал голям облак прах, като той може да премине над Западна Европа в петък и събота

През уикенда Западна Европа може да бъде обхваната още един облак прах от пустинята Сахара. По данни на „Коперник” – европейската организация, която следи времето и климата, в момента над Атлантическия океан е надвиснал голям облак прах. Според прогнозите на учените този шлейф ще премине над Западна Европа в петък и събота, предаде DarikNews.

По-рано тази година изследователите от „Коперник” забелязаха сравнително големи количества прах, които се носят от африканската пустиня над Средиземноморието и други части на Европа. Праховите частици могат да придадат на въздуха оранжев отблясък и да покрият автомобилите с тънък кафяв слой, предупреждават от организацията.

Прахът от Сахара може да повлияе на качеството на въздуха и да предизвика дразнене на дихателните пътища. Това важи с особена сила за страни като Испания, която редовно е подложена на въздействието на подобни явления. Според моделите на „Коперник“ Испания отново ще се сблъска с най-голямото количество прах.

Облаците прах от Сахара оказват влияние и върху температурата. Частиците блокират слънчевата светлина, което може да доведе до разлика от няколко градуса. Облаците ще доведат до още последствия за климата, обясняват метеоролози, и допълват, че в резултат на въздушните течения, които разнасят тези частици, може да се стигне до значителни температурни разлики.

По публикацията работи: Пламена Сутева