Обвиненият за пране на пари от строежа на магистрала „Хемус“ иска по-лека мярка за неотклонение

111

Софийският градски съд остави без уважение искането за по-лека мярка, подадено от обвинения за пране на пари от магистрала „Хемус“ Борислав Колев

От наличните и проверени доказателства може да се направи извод за съпричастност на обвиняемия към престъплението. Не са налице нови доказателства, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции, мотивира се съдът. Освен това продължава да е налице, макар и с намален интензитет, опасността от извършване на ново престъпление. Определението подлежи на жалба и протест в 3-дневен срок пред Апелативен съд-София.

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала “Хемус” Борислав Колев иска от Софийския градски съд да промени домашния му арест в по-лека мярка. Според защитника му адекватна би била парична гаранция в поносим размер или подписка. В този час съдът решава дали да уважи искането му, предаде БТА.

Защитата изтъкна, че Борислав Колев съдейства на разследването, вече са извършени и три очни ставки.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за Лот-5 от магистрала „Хемус“. Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.

По публикацията работи: Станислава Гавазова