МВР с информация за организацията по баловете (ВИДЕО)

24
blank
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

От МВР дават брифинг във връзка с предстоящите балове на зрелостниците и необходимите мерки, които следва да се вземат, за осигуряване на тяхната безопасност

„Проведени са срещи с представители на учебните заведение, където ще се провеждат абитуриентските тържества. Проведени са и срещи с фирмите, охраняващи тези училища. Разпоредено е на директорите на областните дирекции да съберат и предоставят информация относно провеждане на спонтанни и организирани пътувания извън обслужваната от тях територия. Като това се прави с цел да се координират действията между отделните структури и недопускане да се нарушава обществения ред, извършване на престъпления и пътно-транспортни произшествия“. Това заяви по време на брифинг Венцислав Велинов от „Охранителна полиция” по повод мерките, които се предприемат във връзка с предстоящите абитуриентски балове.

Традиционно в дните за празнуване има засилено полицейско присъствие на местата, където се събират завършващите. Следи се стриктно и за спазване на реда за движение по пътищата.

По думите на полицейски инспектор инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“, ГДНП, още през април са проведени срещи в училища в цялата страна във връзка с планираните екскурзии по време на баловете. „Целта е да се осигури безопасното придвижване на абитуриентските групи до определените пунктове за събиране. Става въпрос за колоните от автомобили, в които са младежите. В беседите, които провеждаме с тези вече зрели хора, наблягаме на това, че дори по време на празниците Законът за движение по пътищата също действа с пълна сила”, посочи тя.

„Съвместно с колегите от „Пътна полиция” и районните управления по места – са взети превантивни мерки и за територията на София”, подчерта от своя страна Петър Петров от отдел „Охранителна полиция” на СДВР.

По думите му към заведенията, в които ще празнуват абитуриентите са изпратени предписания, за недопускане на нарушения на обществения ред. „След 22 часа в заведенията на деца до 14-годишна възраст. Лица до 18-годишна възраст без придружител след 22 часа също няма да се допускат. Създадена е организация за осъществяване на контрол в обектите, в които ще се провеждат тържествата”, заяви той.