Лавров: Европейците следват точно пътя, вече начертан от НАТО

blank
Кадър: YouTube

Това заяви по време на пресконференция министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Той обвини Европейския съюз, че се е превърнал в „агресивен войнствен“ играч

Руският външен министър Сергей Лавров обвини днес Европейския съюз, че след началото на руската инвазия в Украйна, се е превърнал в „агресивен войнствен“ играч, който върви по стъпките на НАТО, предаде Франс прес.

„ЕС се превърна от конструктивно икономическо обединение, като каквото беше създаден, в агресивен и войнствен играч, който вече афишира амбициите си доста отвъд европейския континент“, каза Лавров на пресконференция в Душанбе, Таджикистан, където се състоя среща на външните министри на страните от Общността на независимите държави.

В тази връзка министърът добави, че „желанието на Киев да стане член на ЕС не е нещо безобидно“. Освен това Лавров обвини европейците, че следват „точно пътя, вече начертан от НАТО, потвърждавайки по този начин тенденцията за сливане с алианса и по същество служейки всъщност като негов придатък“.

Москва вижда в НАТО, който е неин стар враг от времето на Студената война, екзистенциална заплаха и по-специално оправдава инвазията си в Украйна с амбициите на Киев да бъде приет в пакта, както и с политическата и военна помощ на Запада за съседната държава, посочва АФП.

По публикацията работи: Пламена Сутева