Ердоган е против влизането на Швеция и Финландия в НАТО, защото приютявали терористи

blank
Снимка: Facebook

Турският президент определи двете държави като „пансион за терористични организации“. Той допълни и, че бившите управници на Турция „са направили грешка“, като са дали зелена светлина за членството на Гърция в НАТО

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Турция няма „положително мнение“ за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и обвини двете страни, че укриват забранени кюрдски бойци, предаде BGonAir.

„Ние нямаме положително мнение. Скандинавските страни са като пансион за терористични организации“, заяви Ердоган пред журналисти след петъчната молитва в Истанбул.

Ердоган заяви, че бившите управници на Турция „са направили грешка“, като са дали зелена светлина за членството на Гърция в НАТО през 1952 г.

„Ние, като Турция, не искаме да правим втора грешка по този въпрос“, каза той.

Турският лидер обвини скандинавските страни, че дават подслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и на крайнолявата Революционна народноосвободителна партия-Фронт (DHKP-C).

След като мощният източен съсед нахлу в Украйна на 24 февруари, политическото и общественото мнение във Финландия рязко се промени в полза на членството като възпиращ фактор срещу руската агресия. Финландия и Швеция отдавна си сътрудничат с НАТО и се очаква да могат бързо да се присъединят към алианса, припомня БГНЕС.

Турция, член на НАТО, достави на Украйна бойни дронове, но се въздържа от налагане на санкции на Русия заедно със западните съюзници. Но тъй като Анкара се радва на добри отношения с Киев и Москва, тя посредничи за прекратяване на конфликта и предложи да бъде домакин на среща на върха на лидерите.

По публикацията работи: Пламена Сутева