Тошева: Страната ни е на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила (ВИДЕО)

469

Това заяви по време на брифинг на Министерски съвет Мариана Тошева – председател на Държавната агенция за бежанците. По прочетените от нея данни стана ясно, че към момента са останали 104 235 лица, които пребивават на територията на страната

„Гражданите, които са напуснали Украйна заради войната, вече приближават 6 милиона. Пристигналите украински граждани у нас към 12 май са 252 826. Към момента са останали 104 235 лица, които пребивават на територията на страната“, каза Тошева.

„Регистрираните по време на закрила към 12 май са 102 522 лица. Сами разбирате, че вече приближаваме 100% регистрирани по време на закрила и страната излиза на първо място по брой регистрирани с временна закрила в държавите членки на ЕС”, уточни тя. И допълни, че от тях 52 000 са жени, а 40 658 – деца.

Към момента приоритет е интеграцията на бежанците общество, каза още Тошева.

Предвижда се до края на седмицата да влезе в употреба специална дигитална платформа, благодарение на която ще се събират данни за това колко от украинските граждани имат намерение да останат в страната след 31 май. Екип от анкетьори ще помагат за събиране на информацията, поясни Тошева.