Драгомир Стойнев, БСП: Отказахме се от руски газ, което за мен беше грешка

281

По думите му БСП ще настоява за таван на цените, нулево ДДС и необлагаем минимум. Според него необлагаемият минимум ще подпомогне всички работещи хора, посочи депутатът от левицата

„Бизнесът си задава въпроса за цената на газа, защото за него е важно да има предвидимост и дългосрочни договори. България за първи път ще навлезе на този пазар на втечнен газ. Все още има неяснота по доста елементи от формирането на крайната цена. Когато природният газ влезе в България, тогава ще е ясно и каква ще бъде крайната цена.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на Нова телевизия.

В предаването “Здравей, България“ той определи като положително, че дългосрочен договор ще бъде подписан с “Булгаргаз“, тоест няма да има посредници, но все още има няколко неизвестни: „Не очаквайте, че втечненият газ се складира някъде и чака някой купувач. Много държави от години са резервирали конкретни количества. Друго нещо интересно е за срока от 20 години – това означава, че трябва да замразим т.нар. “Зелена сделка“, обясни социалистът.

Драгомир Стойнев не приема обвиненията на опозицията, че се действа извън рамката на Европейския съюз и очерта ситуацията, в която сме поставени: „Има държави като нас, които отказаха да плащат в рубли и бяха наказани. Очакванията бяха, че и други държави ще бъдат наказани, но това не се случва. Тогава равнопоставени ли сме всички държави в ЕС? Защо бяха прекъснати разговорите с “Газпром“, няма такова решение на Министерски съвет?“, попита депутатът от левицата.

Стойнев обясни, че има неясноти и по отношение откъде ще бъде внасян втечненият газ: „Той може да влезе през Гърция, което е съвсем нормално, възможно е и през Турция. Но до този момент турската енергийна компания “Боташ“ все още не е дала отговор на споразумението, което е изпратено от “Булгартрансгаз“, посочи той.

По думите на депутата от БСП е проблем, че на европейско ниво все още няма договори за общи доставки и е право на българското правителство да търси възможност да не изпаднем в криза. „Отказахме се от руски газ, което за мен беше грешка, трябваше да се водят преговори, но понякога емоциите надделяват“, каза още Стойнев. Той допълни, и че бизнесът иска предвидимост, която се постига с дългосрочни договори, а единствените такива подписани в момента са с руската страна.

„Ние от БСП апелираме за повече диалог в коалицията, и с опозицията. В условия на война и кризи трябва да започнем да си говорим. Особено в триъгълника на властта Народно събрание – правителство – Президентска институция не трябва да се обвиняват един в друг и да се критикуват, а да започнат да си говорят извън медиите. Защото българският народ е наистина притеснен и трябва да се изготвят конкретни антикризисни политики“, категоричен бе Драгомир Стойнев.

По думите му БСП ще настоява за таван на цените, нулево ДДС и необлагаем минимум. Той посочи и част от антикризисните мерки, които вече са приети в коалицията: увеличаване на прага на оборотна регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000, облагане на свръхпечалбите от продажба на електроенергия, намаляване на акцизите, нулеви акцизи за моторно гориво, намаляване на ДДС за доставки на централно отопление, намаляване на ДДС за доставки на природен газ. „Тук са голяма част от предложенията на БСП“, уточни социалистът. Той допълни, че исканият от БСП необлагаем минимум ще подпомогне всички работещи хора.

Във връзка с парите за антикризисните мерки Драгомир Стойнев коментира: „Пари за всички мерки има, около 2 млрд. лв. Главно ще дойдат от по-високата инфлация и ДДС-то, което всички ние плащаме, оттам ще дойдат най-големите пари. Вторите пари ще дойдат от усвояване на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост.“

Стойнев припомни и нещо много важно – досега българският бизнес е подпомаган с мярка, която я няма никъде в Европа – 300 лева на мегаватчас. „Когато имаш толкова мащабна мярка, която я няма никъде в Европа, нормално е и бизнесът да поеме ангажимент и примерно да не увеличава цените“, смято социалистът.

„БСП се държи най-адекватно в тази ситуация и апелирам и партньорите, и опозицията, да забравим политическото противопоставяне и в момент на криза и война всички заедно да мислим за държавния интерес“, заключи Драгомир Стойнев.

По публикацията работи: Пламена Сутева