Илияна Йотова: 9 май не бива да разделя. Голямата европейска идея се роди, за да няма повече война(ВИДЕО)

blank
Кадър: Нова

Това заяви Илияна Йотова в свой Facebook пост

„77 години след края на най-голямата катастрофа, която преживя човечеството, в Европа отново гори война. Нашите родители ни осигуриха мир. Най-голямото престъпление към нашите деца ще бъде, ако не сме научили жестоките уроци на миналото и позволим историята да се повтори. Днес даваме обет пред поколенията след нас да върнем мира, да градят те своето бъдеще в спокоен свят.

Недопустимо е в 21 век да се преначертават граници, да се нарушава суверенитет на независима държава. Агресията и инвазията на Русия нямат оправдание. Все още не е късно да се върнем на масата на преговорите, за да не се отнема животът на невинни, да няма погубени поколения. Вместо да се въоръжаваме, нека говорим и работим за мир!

9 май не бива да разделя. Скланяме глави и помним над 60-те милиона човешки живота, които погълна адската машина на хитлерофашизма. Днес е ден за трезв размисъл, без емоции!

Голямата европейска идея се роди, за да няма повече война. Затова е добре да се помнят думите на нейните създатели. 72 години по-късно трябва отново да прочетем декларацията на Шуман, която ни завеща мир, надежда и благоденствие за хората на Стария континент. Вместо да я правят по-силна, кризите разяждат европейската идея, слаби лидери подкопават доверието в европейския проект. Вярвам, че предложенията на европейските граждани в Конференцията за бъдещето на Европа не само ще бъдат чути, а ще бъдат основата, върху която заедно да изградим мечтания силен съюз.
Честит Ден на победата! Честит Ден на Европа!“, заяви Илияна Йотова в свой Facebook пост.