Кърлежите настъпват: Как лесно да ги прогоним от зелените площи

944

Известно е, че през този сезон кърлежите са една от основните заплахи за хората. Те са разпространители на опасни за хората и животните инфекции. През топлите месеци всеки, който има градина, прекарва голяма част от свободното си време в нея.

В случая освен стандартните превантивни мерки може да се засадят и някои растения, които с аромата си отблъскват кърлежите, пише actualno.com.

Вратига
Растението предпазва от кърлежи благодарение на миризмата си, която не се харесва на членестоногите. Ароматът му наподобява този на камфора. Обикновената вратига расте добре в богата на хранителни вещества глинеста почва. Тя обича слънцето.

Коча билка
Друг представител на флората, чиято миризма е приятна за котките, а за кърлежите е отблъскваща, е кочата билка. Това растение не се нуждае от специални грижи и дори начинаещ градинар ще се справи с отглеждането му. То цъфти от юли до септември.

Лавандула
Лавандулата съдържа етерично масло със съединения, които кърлежите не понасят. Също така тя отблъсква комарите с аромата си.

Далматинска лайка
Далматинската лайка съдържа вещества, които са токсични за кърлежите. В допълнение към полезните си свойства, растението има красив външен вид. Тя ще краси градината ви с цветовете си от юни до август.

Розмарин
Розмаринът е известен със своите лечебни свойства. Той също така отблъсква кърлежите. Тази билка не издържа на ниски температури. Препоръчително е да се отглежда в саксия на слънце.