Петър Колев: Трябва да почерпим пример от жените политици как се отстоява позиция за Македония

blank
Кадър: bTV

Това заяви лидерът на Граждански демократичен съюз в Северна Македония Петър Колев. Политиката е мъжкарска работа, която има нужда от гръбнак, казва Колев в същото време 

„Може би трябва да почерпим пример от жените политици като вицепрезидентът Илияна Йотова, министър Генчовска и бившият министър Екатерина Захариева за това как се отстоява позиция по отношение на Северна Македония“, каза Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз в Северна Македония, предаде bTV.

„Политиката е мъжкарска работа, която има нужда от гръбнак. Българските политици и тези в Македония имам чувството, че имаме нужда ни дадат пример жените, които се занимават с политика. Не трябва да се притесняваме да ги питаме как се удържа един натиск“, смята Колев.

Според него единственото, което може да изкара взаимоотношенията между София и Скопие от задънена улица е конкретно решаване на проблемите, а не поемане на ангажименти за в бъдеще.

Той коментира и споровете около Гоце Делчев. „Как правото на самоопределяне може да важи само за живите, но не и за починалите. Да не би това, че Делчев се определя като Българин да е различно от другото?“, попита Колева.

„За мен ключовият въпрос тук е този за човешките права, тяхната декларативност и имплементация в македонското общество. Започва да се прокрадва една идея за търговя между историческата истина и човешките права“, каза Колев.

По публикацията работи: Станислава Гавазова