Младият гвардейски отряд получи своето знаме

122

„Да бъдеш гвардеец означава да обичаш родината, да бъдеш за пример в обществото“, с тези думи започва обучението на младите гвардейци

Подготвя се новата смяна за Националната гвардейска част. Броени дни преди празника на Българската армия, най-младата гвардейска рота у нас получи своето знаме на тържествена церемония.

Първият урок, който са научили в детския гвардейски отряд е, че да бъдеш гвардеец означава да обичаш родината, да изпълняваш безпрекословно своите задължения, но и да бъдеш за пример в обществото.

Трябва да маршируваме като един, като чуем химна, трябва да стоим прави без да мърдаме, казва Андрей.

Свое знаме – символ на войнската чест и добродетели има и детският отряд. То беше осветено на специална церемония.

От София сме дошли само за това нещо, 6 май идва, готвим се за празника на армията, но това е събитието, което не може да се пропусне, да се игнорира или да се омаловажи. Може би още на пети същите деца ще са в София, има ден на отворените врати в президентството, казва полк. Кънчо Иванов, командир на Националната гвардейска част.

Как не припадат докато стоят пред президентството. Това е въпросът, който се задава всеки път от всеки отряд, той не е оригинален, но е един за всички, защото това което впечатлява е стоицизма, с които българската гвардия понасят и жега и студ и стоят на своето място. И те са един от символите на българската държавност, казва д-р Денислава Ангелова, председател на сдружение „Младежки гвардейски отряди“.

Оттук нататък младите гвардейци ще взимат участие в отбелязването на всички официални празници в Пловдив.

По публикацията работи: Станислава Гавазова