CNN: Възможно е Путин официално да обяви война на Украйна на 9 май

173

Западните представители допускат, че е възможно руският лидер да използва символичното значение на този ден, който в Русия е известен като „Ден на победата”. Този ход би позволил на Путин да мобилизира резервните сили и да призовава наборници

Руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна още на 9 май – ход, който би позволил пълна мобилизация на руските резервни сили, тъй като усилията за инвазия продължават да се бавят, смятат американски и западни представители. Това предаде Нова телевизия, позовавайки се на CNN.

9 май, известен в Русия като „Ден на победата”, е посветен на победата на страната над нацистите през 1945 г. Западните представители отдавна смятат, че Путин ще използва символичното значение и пропагандната стойност на този ден, за да обяви военно постижение в Украйна, значително засилване на военните действия – или и двете.

Длъжностните лица започнаха да се насочват към един сценарий, а именно, че Путин официално ще обяви война на Украйна на 9 май. Досега руският президент настояваше да нарича конфликта, продължил няколко месеца, „специална военна операция”, като на практика забрани думи като „инвазия” и „война”.

Официалното обявяване на война на 9 май може да засили обществената подкрепа за инвазията. Съгласно руското законодателство това ще позволи на Путин да мобилизира резервните сили и да призовава наборници, от които според официални лица Русия отчаяно се нуждае в условията на нарастващ недостиг на работна ръка. Според оценки на западни и украински официални лица най-малко 10 000 руски войници са били убити във войната, откакто Русия нахлу преди малко повече от два месеца.

По публикацията работи: Пламена Сутева