Милиони хора са изложени на риск в Индия и Пакистан, тъй като температурата надхвърля 44 градуса по Целзий

354

Индия и Пакистан се подготвят за влошаваща се и потенциално смъртоносна гореща вълна, тъй като температурите в големи части от южноазиатския субконтинент преминаха 44 градуса по Целзий, предава Independent.

Повишаването на температурата предизвика притеснения и от индийския премиер, който предупреди за повишения риск от пожари.

„Температурите се покачват бързо в страната и се покачват много по-рано от обикновено“, каза Нарендра Моди пред ръководителите на правителствата на индийските щати на онлайн конференция.
Необичайно ранна гореща вълна вече доведе до екстремни температури в голяма част от северозападната част на Индия този месец, като страната регистрира най-горещия март за последните 122 години.

Не се вижда облекчение, тъй като се прогнозира по-нататъшна екстремна жега да удари части от страната, както и части от Пакистан, по-късно тази седмица.
Огромен пожар погълна едно от планинските сметища за боклук в столицата във вторник, след като температурата надхвърли 40 градуса.

Властите се борят да потушат пожара в обширното място на Бхалсва на север от столицата – едно от трите мега-депа, обслужващи града, създавайки опасни условия за работниците, които са започнали опасния процес на спасяване на боклука от пожара.

Властите казват, че депото се е запалило, след като силно запалимият метан, генериран от разлагащите се органични отпадъци, се е запалил спонтанно.

„С покачването на температурата се увеличава и количеството генериран метан“, обяснява Арти Хосла, директор на Climate Trends, неправителствена организация, работеща по въпросите на околната среда.

„Това е естествен процес и се е случвало и преди. Но тъй като в момента температурите в Делхи са много високи, вчерашният инцидент беше ускорен от това.“

Прочетете подробностите в този доклад:
Докато екстремна жега обхвана големи части от Индия, премиерът Нарендра Моди предупреди сънародниците срещу повишения риск от пожар.

„Температурите се покачват бързо в страната и се покачват много по-рано от обикновено“, каза г-н Моди пред ръководителите на правителствата на индийските щати на онлайн конференция.

Повече от милиард души са изложени на риск от последици за здравето, свързани с топлината, учени, тъй като температурите в Делхи се покачиха над 40°C и се очаква да се задържат около 44°C до неделя, като пиковите летни горещини тепърва предстоят, преди да пристигнат охладителни мусонни дъждове през юни.

Превод и редакция: „Нова Вест“