Италианските бебета трябва да носят фамилните имена на двамата родители, постановява висшият съд

264

Върховният италиански съд постанови в сряда, че новородените деца трябва по подразбиране да носят фамилни имена на двамата родители – не само на бащата, както беше статуквото, предава Washingtonpost.

Италианският конституционен съд в Рим заяви, че автоматичното присвояване на детето само с фамилията на баща им е конституционно незаконно.
Съдът каза, че всеки родителите трябва да има думата за фамилното име на детето си, тъй като то представлява „основен елемент на личната идентичност“. Занапред едно дете ще носи фамилните имена на двамата родители, при взаимно съгласие за реда на имената, каза съдът.

Но детето може да вземе само едно от имената на родителите, ако родителите са избрали това, каза съдът – което за първи път ще направи широко възможно децата да носят единствено фамилното име на майка си.

Правилото трябва да важи за деца, родени от женени и неомъжени родители, както и за осиновени деца, каза съдът.
Стандартно е италианките да запазват фамилните си имена и е типично за майката и детето в Италия да имат различни фамилни имена – ситуация, която е подобна в страни като Южна Корея. Решението на съда ще съгласува италианските практики за именуване с тези в страни като Мексико, където фамилните имена на децата често са съставени от имената на бащата, последвани от тези на майката.

Сесилия Д’Елия, лявоцентристка италианска депутатка и самопровъзгласила се феминистка, нарече настоящата процедура по именуване „последният патриархален знак на семейното право“.

Даването на майката „същото достойнство като това на бащата“, написа тя в Twitter, е просто „признак на учтивост“.
Италианският законодател сега има задачата да приеме закони, които определят как ще се прилага решението на съда. Италианският министър на семейството и равните възможности Елена Бонети каза в изявление, че правителството е подкрепило решението, което е „друга фундаментална стъпка за постигане на равни права между жените и мъжете в нашата страна“.
Практиката за автоматично присвояване на фамилията на бащата на дете представлява дискриминация срещу жените и децата, каза тя пред италианския вестник Corriere Della Sera.

Италия е една от най-ниско класираните западноевропейски държави в последния индекс на Европейския институт за равенство между половете , като е под средното за Европейския съюз.

Досега Италия носеше „история за мъжките биографии“, каза Бонети. „Фамилното име е част от нечия идентичност и лична история, история, която вече можем да предадем, написана в женски род.”

Превод и редакция: „Нова Вест“